Dezbateri

Orice temă propusa de voi este bine venită şi poate fi de folos fiecăruia dintre noi.

Fie că este vorba de o intrebare personala sau de un subiect de interes general, dezbaterile care vor urma pot scoate la lumina solutii!

Reclame

13 gânduri despre „Dezbateri”

 1. abia astept sa intru in discutie cu dvs, ca nu am mai avut cum sa luam legatura! PENTRU PARINTELE DIACON CATALIN GURMEZA!
  CU TOATA STIMA O FOSTA ELEVA, ADRIANA

 2. Va asteptam in fiecare duminica de la orele 17 la Parohia Balta Alba, pentru a dezbate diverse probleme cu care noi, tinerii ne confruntam ,
  Duminica 14 noiembrie vom discuta despre Sfintele Taine si folosul lor in viata credinciosilor. Merita sa veniti ! Va asteptam!

 3. stiti ca eu stau foarte departe si im este DESTUL DE GREU sa ajung pana acolo cu toate ca MI.AR FACEA O DEOSEBITA PLACERE sa vin. DAR ma gandeam ca daca tot exista site.ul asta mi.ar fii foarte usor sa vb cu dvs. asta binenteles in limitle timpului dvs.
  TOATE CELE BUNE!!!
  Adriana

 4. Prezenţa ta la întâlnirile noastre ne-ar face o mare bucurie dar dacă, din motive binecuvântate, nu poţi ajunge, răspundem cu plăcere şi pe cât ne stă în putinţă, la oricare din preocupările tale duhovniceşti. Mulţumim pentru interesul manifestat!

 5. sunt foarte dezamagita ca acest forum nu prea este folosit, :(( :((
  as fi avut multe nelamuriri si nelinisti.
  Dumnezeu sa lumineze calea tuturor!

 6. poi….sa incepem cu inceputul nu m.am mai impartasit de aproape 2 ani…si asta e un lucru GROAZNIC stiu… mi.as dori din tot sufletul sa fac acest lucru acum de paste….numai ca am o problema….parinele meu duhovnic ma cunoaste de cand eram de o schioapa…iar acum imi este destul de greu sa ii marturisesc ceva….eu stiu ca el ma va intelege dar…parca nu pot !!! (ca sa intelegeti mai bine…ideea este ca am cam crescut si am trecut printr-o alta etapa a vietii mele , nu prea mai sunt copilu de altadata) sper sa ma intelegeti. ASTEP O CALAUZIRE DIN PAREA DVS.
  VA MULTUMESC PENTRU TOT!

  1. Faptul că ai simţit nevoia să primeşti Sfânta Împărtaşanie arată ca deja ai facut primul pas care e mai greu decât mărturisirea păcatelor. Bucuria şi pacea pe care ti le aduce unirea cu Hristos în taina Sfintei Euharistii merită … chiar merită … să te debarasezi de orice sentiment de ruşine pentru păcatele săvârşite. De fapt, asta este capcana celui rău … iti dă tot felul de ganduri de genul: părintele va fi dezamăgit, îşi va schimba părerea despre mine, nu te va înţelege, te va pedepsi, păcatele sunt prea ruşinoase, ş.a. În fond, e vorba de o alegere: rămâi cu ruşinea şi cu starea de discomfort sufletesc provocată de pacat SAU primeşti în sufletul şi în trupul tău „vizita” lui Hristos, Care va rezolva toate problemele?
   Duhovnicul nu este un călau care pedepseşte păcatele ci este omul care se roagă pentru păcatele tale înaintea lui Dumnezeu, este doctorul care îţi administrează medicamentul iertării indicat de Doctorul cel Mare, care îţi va aduce vindecarea şi care te va ajuta să-ţi reordonezi viaţa pe linia firescului. Spovedania şi Împărtăşania nu sunt nişte formalităţi cultice, nişte regului opresive ale Bisericii, ci sunt totul: iertarea şi unirea cu Hristos. Efectele Sfintei Euharistii asupra trupului şi a sufletului sunt mântuitoare.

   Încă ceva! Şi părintele tău duhovnic a trecut printr-o altă etapă a vieţii sale … nu este om care să nu fi trecut sau să nu fi experimentat păcatul în diferite forme, care de care mai ruşinoase. Acum este părinte şi se bucură de respectul tău pentru că a trecut peste această etapă, a trecut testul ruşinii şi a pus început bun, şi-a asumat faptele oricat de rusinoase ar fi fost ele, a dovedit maturitate duhovnicească şi s-a deschis duhovnicului său, care l-a ajutat să redevină cel pe care îl ştia de când era de-o şcheoapă. Crede-mă! Duhovnicul tău s-ar bucura că ai avut încrederea să-i spui frământările tale. Vei fi foarte surprinsă de neuimirea lui. Când te gândeşti că te cunoaste de o viaţă şi şi-ar schimba părerea, de fapt subiectivezi o posibilă acţiune care ar putea fi cheia tuturor problemelor. Fii obiectivă, fii matură, fii din nou copilul inocent care ai fost curăţindu-te de păcate prin Spovedanie şi umpându-te de bucuria lui Hristos prin Împărtăşanie. Dacă mai ai frământări, scrie-ne! Dacă după ce te spovedeşti consideri că nu am avut dreptate, te rog, scrie-ne! Orice problemă ai, scrie-ne! Dumnezeu să te lumineze şi să-ţi dăruiască puterea de a redeveni tu însăţi!

 7. offf deja ma simt mai bine….mi.ar face mare placere sa va cunosc poate ca vre.o data voi ajunge si in Balta Alba…dar…totusi mai exista un ,,dar,, mi.ati vorbit atat de frumos incat imi doresc cu tot sufletul sa il stiti ideea este ca de acest pacat nu pot scapa prea curand…probabil ca va intrebati de ce??? ei bine am o relatie cu un baiat de aproape 6 ani si acum un an am facut ,,pasul cel mare,,,-spre desfrau si stiu ca singura lecuire ar fi casatoria dat fiin faptul ca eu nu am terminat inca facultatea nu pot face inca acest pas..asa..ca…..????? :(( (exista si vre.o alta lecuire)

  CU TOT RESPECU, STIMA SI DRAGUL!
  DUMNEZEU SA VA AIBA IN PAZA MULTIII ANI DE ACI INCOACE PENTRU A MAI DA ASTFEL DE SFATURI!!

  1. Cel mai bine e sa-i prezinti duhovnicului tau situatia asa cum este, asa cum ai expus-o si aici. In mod normal, Sfânta Împărtăşanie se acordă celor care se pregătesc sufleteşte pentru a o primi, celor care se abţin de la unele păcate măcar o perioada de timp. Totuşi, Sfânta Împărtăşanie se dă şi celor bolnavi spre vindecare. De aceea, duhovnicul este cel care cântăreşte dacă te vei împărtăşi sau nu. Este posibil să îţi ceară să nu mai repeţi păcatul despre care ai amintit niciodată dar, totodată, este posibil să îţi ceară să nu îl mai repeţi măcar în perioada posturilor. De exemplu, dacă în Postul Mare, adică timp de 50 de zile, tu cu prietenul tău, vă abţineţi şi vă stabiliţi un minim program de rugăciune, la sfârşitul postului vă puteţi împărtăşi amândoi … dar asta în functie de cum consideră duhovnicul că e mai bine pentru voi. Împărtăşania nu se dă doar sfinţilor sau drepţilor … se dă păcătoşilor ca să le fie ajutor de a nu mai păcătui.
   Discuţia despre a te culca cu cineva este destul de complexă şi e foarte greu de înţeles de ce Biserica se opune acestui act înainte de căsătorie. Metode precum steriletul, anticoncepţionalele sau alt fel de medicamente şi metode contraceptive duc la pierderi de vieţi… nu ale părinţilor, ci ale copiilor nenăscuţi. Omul este om întreg, cu suflet şi trup, încă din momentul concepţiei. Când s-a produs ovulaţia, deja acolo începe să existe un suflet, un om care este omorât în câteva zile prin contracepţie. Hristos nu intră (prin Împărtăşanie) într-un astfel de trup atâta timp cât nu este curăţit. De asemenea, nu intră într-un trup robit de patimi … El vrea să fim liberi de orice ne constrânge. Păcatul este inevitabil şi uşor de iertat dar deja când devine patimă, omul nu mai este liber … este dependent. Acestea sunt doar câteva din motivele pentru care Împărtăşania, nu se acordă de obicei celor care se află sub patima desfrâului. DAR, există un DAR 😉 , în aplicarea canoanelor sau a regulilor care opresc de la Împărtăşanie, există aşa numitele „pogorâminte”, niste derogări care se fac pentru a-l ajuta pe bolnav sa se vindece. Desi, acum esti de parere că este imposibil să o rupi cu păcatul, Împărtăşania s-ar putea să îţi transfigureze mintea, să îţi schimbe modul de a gândi şi să îţi de altă putere de a acţiona. Dacă faceti amandoi acest demers duhovnicesc, nu spun că o veţi rupe cu păcatul … asta tine de alegerea voastră … dar vă poate ajuta să vă apropiaţi din ce în ce mai mult de normalitate iar iubirea voastră să crească tot mai mult la nivel interior şi să nu se mai consume în pat. Cu anuimte păcate trebuie să o rupi brusc dar cu unele trebuie să o rupi încet-încet.
   Explică-i situaţia duhovnicului … el va cântări maii bine şi va decide cum îl va lumina Dumnezeu. Ai încredere! S-arputea să nu-ţi dea Împărtăşania din prima, din motive pedagogice, nu ca să te pedepsească … dar s-ar putea să ţi-o dea din a doua şi atunci bucuria ta va fi şi mai mare. Ai nădejde! E vorba de întâlnirea fizică şi sufletească cu Însuşi Hristos Dumnezeu, care va veni cu toată sfinţenia Sa în sufletul tău, sângele Lui va curge prin sângele tău, bucuria Lui va fi bucuria ta … NU renunţa la gândul asta orice ar fi!!!

 8. Va multumesc din toata inima petru sfaturile frumoase pe care le voi urma cu drag sunt hotarata, ma voi spovedi si ce va fi numai Dumnezeu stie. Ma simt foarte rusinata de acest pacat care ma impovara, dar stiu ca noi doi chiar ne iubim si am facut acest lucru din dragoste si pentru ca asa am simtit (timp de 4 ani ne.am respectat insa intr.un final s.a intamplat) ASTA NU INSEAMNA CA AM VREO SCUZA STIU :(( ! TOT CE IMI DORESC ESTE CA DUMNEZEU SA BINECUVANTEZE RELATIA NOASTRA INTR.O BUNA ZI !
  VA DORESC O DUMINICA BINECUVANTATA ALATURI DE CEI DRAGI!
  Toata stima si respecul,
  un crestin framantat de griji 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s