Parohia Balta Albă – Pelerinaj în Dobrogea

Această prezentare necesită JavaScript.

Parohia „Adormirea Maicii Domnului” şi „Sfântul Mucenic Corneliu Sutaşul” Balta Albă, Protopopiatul Sector 3 Capitală, a organizat în perioada 29-31 mai 2018 un pelerinaj în Dobrogea.

Pelerinii şi-au plecat genunchi, rugându-se Domnului, Prea Curatei Sale Maici şi Tuturor Sfinţilor în următoarele locaşuri sfinte: Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei, Mănăstirea Sfântul Apostol Filip, Mănăstirea Techirghiol, Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa, Mănăstirea Saon, Mănăstirea Cocoş, Mănăstirea Celic Dere, Mănăstirea Cerbu.

Traversând fluviul Dunărea, s-a admirat silueta zveltă a podului proiectat și construit între anii 1890-1895, sub îndrumarea inginerului Anghel Saligny. În acea perioadă, cu 4.088 m., era cel mai mare complex de poduri din Europa şi al treilea ca lungime din lume.

În localitatea Adamclisi, pelerinii au întâlnit Trophaeum Traiani, monumentul triumfal ridicat între anii 106-109 din porunca împăratului Traian, în amintirea luptelor purtate pe aceste meleaguri, cu vitejii daci.

Miercuri 30 mai, timp de 6 ore s-a călătorit cu nava Camena, pe canale secundare, prin natura şi flora unică a Deltei Dunării. Formându-se la gurile de vărsare ale Dunării în Marea Neagră, cu o suprafață de aproximativ 5050 km pătrați, Delta Dunării se situează pe locul secund în Europa, după Delta Volgăi.

La Centrul Muzeal Eco-Turistic Delta Dunării din Tulcea, am avut posibilitatea de a cunoaște păsările declarate monumente ale naturii, speciile de animale rare protejate la nivel național și european, speciile dispărute din spațiul deltaic și dobrogean, speciile nou pătrunse în fauna deltei, dar și aspecte din viața lor prin intermediul filmelor dispuse de-a lungul traseului de vizitare.

Acvariul prezintă o colecție formată din 24 specii de pești indigeni întâlniți în Delta Dunării și Marea Neagră, 23 specii de pești de recif, opt specii de nevertebrate marine și șase specii de corali aduse din Indonezia, dar și sturioni, considerați a fi printre cei mai primitivi pești ce mai trăiesc azi pe glob, și anghile, cunoscute datorită particularității reproducerii lor biologice.

În ultima zi a pelerinajului, nu departe de Noviodunum (Isaccea de azi) ne-am oprit la basilica paleocreștină Niculițel, monument unic de arhitectură în Europa.

Valoarea ei constă în cripta aşezată sub sfântul altar, unde într-o raclă se găseau moaştele a patru martiri. Pe pereţi se găsesc două inscripţii, dintre care una redă numele sfinţilor prăznuiţi la 4 iunie: Zotticos, Attalos, Kamasis şi Filippos, ce au pătimit pentru credinţa în Hristos în timpul marii persecuţii a lui Diocleţian prin anii 303-304.

„Participanții, provenind din zone diferite ale țării: București, Borșa, Brașov, Călărași, Cosâmbești, Piatra Neamț, au mărturisit că au trăit momente deosebite, primind, binecuvântarea Domnului și a sfinților pe pământul apostolic al Dobrogei și au fost foarte mulțumiți de acest pelerinaj organizat prin Agenția de pelerinaje BASILICA Travel”, a spus părintele paroh Vasile-Cristian Niță.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s