Icoana în viața creștinului ortodox

icoana-2

„Și vei face doi heruvimi de aur turnat și îi vei pune pe ei de amândoua laturile acoperământului împăcării. Mă voi face cunoscut ție de acolo și îți voi grăi ție între cei doi heruvimi” (Ieșire 25, 18-22)

Cultul Sfintelor Icoane s-a statornicit prin hotărârea Sfântului și Marelui Sinod Ecumenic al șaptelea de la Niceea din anul 787,lucrările fiind conduse de Sfântul Tarasie patriarhul Constantinopolului.

Argumentul cel mai important al cinstirii sfintelor icoane, care se aduce în Biserica creştină, este realitatea întrupării Fiului lui Dumnezeu. Prin întruparea Sa, Mântuitorul a dat posibilitatea de a i se picta chipul Său pe sfintele icoane.După tradiția apostolică, Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, fiind pictor, a zugrăvit chipul Maicii Domnului cu Pruncul Iisus în brațe pe când era ea în viață.

Sfântul Ioan Damaschin, care a suferit mult pentru Sfintele Icoane, scrie despre ele „în orice lucru este bine de cunoscut ce este în el adevărat sau mincinos și care este scopul lui bun sau rău.”

Creștinul ortodox nu se închină materialului din care sunt făcute icoanele.

Dacă înaintea noastră se află icoana Domnului, noi ne rugăm zicând „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, ajută-ne și ne mântuiește!” Iar dacă suntem înaintea icoanei Maicii Domnului „Fii apărătoarea nostră înaintea Fiului Tău, Adevăratul nostru Dumnezeu spre mântuirea sufletelor noastre!” Iar dacă este icoana Sfântului Andrei, zicem „Sfinte Apostole Andreie, care ai fost cel dintâi chemat și ai avut îndrăznire către Dumnezeu, fii apărătorul nostru!” Așa ne adresăm și către oricare alt Sfânt. Iată încotro trimitem noi rugăciunile nostre prin ajutorul Sfintelor Icoane.

Un alt motiv pentru care creștinii cinstesc Sfintele Icoane și ele sunt importante în viața acestora este redat episodul Vechiului Testament când Iacob, înainte de sfârșitul său s-a închinat deasupra toiagului lui Iosif și prin aceasta a cinstit, nu toiagul, ci pe cel ce îl ținea, așa și noi credincioșii ne închinăm și sărutăm icoanele, nu pentru altceva, ci ca să le arătăm dragostea noastră sufletească; după cum și iudeii se închinau Tablelor Legii și celor doi Heruvimi turnați din aur, cinstind prin închinare nu piatra și aurul, ci pe Însuși Dumnezeu care a poruncit să li se facă acestea.

Mărturii despre Sfintele Icoane se află încă din vechime. Așa Sfântul Metodie din Patara, care a trăit prin veacul al III – lea, scrie „închipuirea îngerilor lui Dumnezeu, care se făceau din aur, ale începătoriilor și ale stăpâniilor, noi le facem întru cinstirea și slava lui Dumnezeu.”

Despre icoane mai scrie și Sfântul Clement al Alexandriei, dar și Tertulian care a trăit în sec. II-III.

O problemă care se dezvoltă în mintea credinciosului din cauza uneltirilor vrăjmașilor, se referă la următoarea întrebare „dar care este folosul duhovnicesc al cinstirii Sfintelor Icoane și pentru ce ne trebuie ?” De Sfintele Icoane avem nevoie mai întâi în întărirea credinței, a evlaviei și trezirea cunoștinței noastre. Al doilea, pentru amintirea faptelor mărețe ale lui Dumnezeu (Deuteronom 6, 7-9) și ale Sfinților Lui, ca noi căutând la chipurile lor, să ne îndemnăm a urma viața lor (Evrei 13,7). Icoanele ne ajută pentru exprimarea dragostei noastre către Dumnezeu și a Sfinților Săi.

Un alt motiv pentru care cinstim și pictăm icoanele este datorat faptului că Mântuitorul S-a arătat oamenilor. Pe Iisus Hristos L-a văzut Apostolul Pavel când Îl prigonea (1 Corinteni 15,8), L-a văzut și primul mucenic Ștefan când era ucis cu pietre și a zis „Iată văd cerurile deschise și pe Fiul Omului stând de-a dreapta lui Dumnezeu” (Faptele Apostolilor 7,56)

Pentru cinstirea Sfintelor Icoane, Biserica Ortodoxă a rânduit o zi specială și mai precis prima Duminică din postul Sfintelor Pătimiri numită și Duminica Ortodoxiei.

Vrând să vă fac să înțelegeți mai bine ce înseamnă icoana, am să parafrazez pe părintele Calistrat Chifan care spune că „fiecare dintre noi este o icoană, deoarece rama este trupul, iar chipul și acțiunile lui reprezintă imaginea, pictura.”

Credința puternică în Dumnezeu Cel veșnic nutrește în noi speranța, dar și bucuria totodată că icoanele vor fi cinstite datorită caracterului sfințitor pe care l-a imprimat Mântuitorul Iisus Hristos prin Întruparea Sa și că vor fi venerate mereu.

Mache Vlăduț-Florin-elev în clasa a XI-a, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox Nifon Mitropolitul din București

Imagine preluată de la adresa https://ortodoxiacuunclick.files.wordpress.com/2013/03/icoana-2.jpg

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s